Gewoonboot
Foto: geWoonboot

Energieneutrale woonboot maakt schoon schip

RickDuurzaamheid, Inspiratie

Al enkele jaren bevindt zich op de NDSM-werf een van de meest inspirerende vergaderlocaties van het land. De geWoonboot is namelijk volledig zelfvoorzienend: Ze zorgt voor haar eigen energie- en watervoorziening door maximaal gebruik te maken van haar omgeving.

Energieneutraal leven is niet iets voor de toekomst. Dat willen initiatiefnemers Joan en Jan, met deze woonboot ook aan anderen laten zien.

Gewoonboot

Gewoonboot

Schone energie

De geWoonboot heeft in totaal 22 zonnenpanelen. De opgewekte elektriciteit wordt in accu’s onderin de boot opgeslagen. Hierdoor kan de boot dag- en nacht in haar eigen elektriciteitbehoefte voorzien. Er is zelfs genoeg om de elektrische sloep op te laden én extra stroom terug te leveren aan het stroomnet.

Warmte

Warmtewisselaars en een zonneboiler verwarmen het water dat op de boot gebruikt wordt. Doordat het IJ op diepte een redelijk constante temperatuur van 7-9°C heeft, kan hier energie uit worden onttrokken. Deze “IJ-energie” wordt gebruikt voor de vloerverwarming. Het kraanwater wordt verwarmd met behulp van een zonneboiler op het dak. Het verwarmde water wordt opgeslagen in geïsoleerde tanks in het ruim.

Waterzuivering

Het platte dak van de boot is bedekt met mos. Het zogeheten “mos-sedum” filtert fijnstof uit het regenwater. Dit water wordt opgeslagen en gebruikt voor o.a. het doorspoelen van het toilet. Ook heeft de boot een grijswatercircuit: al het afvalwater wordt gezuiverd in soort van drijvende tuin (Helofytenfilter) naast de boot. De vegetatie van deze tuin werkt als een filter en het gezuiverde water wordt hergebruikt of schoon aan het IJ teruggegeven.

De geWoonboot is te huur als vergader- en trainingslocatie. Boekt u de geWoonboot? Dan boekt u een ‘eerlijke’ plek met een oprecht verhaal waar u met uw organisatie aan bijdraagt.

Fotocredits: geWoonboot