anne brugts amsterdam characters

Interview met Anne van Amsterdam Characters

DaanAmsterdam, Cadeautips, Inspiratie, Mode

Anne Brugts is de oprichter van het online platform Amsterdam Characters, waarvoor ze opvallende passanten op de Amsterdamse straten portretteert in tekst en beeld. Dit voorjaar verscheen een Amsterdam Characters boek, waarin de mooiste foto’s met verhaal zijn gebundeld. Lokaal20 ging met haar in gesprek over deze bijzondere serie.

Hoi Anne, wat een ontzettend mooi boek. Waarom ben je begonnen met mensen fotograferen?
Ik ben in Amsterdam altijd al geïntrigeerd geweest door de diversiteit aan mensen en de manieren waarop ze zich door middel van kleding uiten. Als ik over straat liep of fietste, zag ik zoveel bijzondere verschijningen voorbijkomen; dat moest gedocumenteerd worden, vond ik. In 2012 begon ik met het portretteren van mensen op straat en vaak ontstonden er hele leuke gesprekken – zo kwamen de interviews en quotes erbij.

blog amsterdam characters lokaal20

Hoe reageerden de mensen die je op de foto hebt gezet?
Vooral enthousiast! Sommigen in eerste instantie misschien wat onwennig – ik spreek ze toch als vreemde spontaan aan, trek ze uit hun comfort zone – maar als ik daarna vertelde waar het voor was, dan wilde bijna iedereen op de foto. De mensen die ik fotografeer en spreek, kiezen heel bewust voor wat ze dragen en zijn daar vaak ook wel trots op. Dus als je een compliment daarover maakt en geïnteresseerd bent in het verhaal erachter, willen ze graag poseren en vertellen.

Heb je nog wel eens contact met ze?
Een aantal van hen spreek ik nog regelmatig. En sommigen kom ik ook nog af en toe op straat tegen, bijvoorbeeld in hun favoriete buurt, waar ik ze destijds ook ontmoet heb. Daarnaast heb ik een aantal van hen met cameraman gevolgd in hun buurt en geïnterviewd voor Amsterdam Character mini-docu’s, omdat zij nog veel meer te vertellen hadden dan in het boek paste.

MC Complicated – 'Freaks come out at night'

'Freaks come out at night’ – A walk and talk with MC Complicated around his favourite Amsterdam neighbourhood.

Posted by Amsterdam Characters on Thursday, June 23, 2016

Ben je zelf ook zo’n opvallende verschijning?
Ik ben niet zo uitgesproken of kleurrijk als sommigen. Maar ik ben wel bewuster geworden van mijn stijl en hoe mijn persoonlijkheid daarin te zien is.

In welke buurt van Amsterdam vind je de leukste mensen?
In de 9 Straatjes kom ik veel opvallende figuren tegen, maar ook op het Waterlooplein, bij de IJHallen en de Noordermarkt heb ik heel bijzonder mensen ontmoet. En verder neem ik gewoon heel vaak mijn camera mee als ik onderweg ben, want de leukste ontmoetingen vinden plaats als ik niet op zoek ben. Als het spontaan gebeurt.

anneblog

Heb je nog nieuwe projecten in de pijplijn?
Ik ben op het moment bezig met langere verhalen, waarin er ruimte is om nog meer aspecten van iemands leven uit te diepen. Verder staan er nog meer video’s staan op de planning.

We hebben je boek Amsterdam Characters opgenomen als cadeautip deze feestdagen. Wat staat er op je eigen verlanglijstje deze feestdagen?
De Etairnity ‘plantenbak’ met luchtplanten vind ik heel mooi. Leuk ontwerp, lijpe plant erin en met magneetje aan de muur plakken. Lijkt me wel wat.

Ik geef het door aan de Kerstman! Dankjewel en tot snel!
Graag gedaan. Doeg!

Het boek Amsterdam Characters is alleen in december te koop voor 15 euro.